1. Sobre BioDiverCiutat

La ciència ciutadana és la participació de la ciutadania a la recerca. Les dades recollides durant BioDiverCiutat es guarden en format obert a la plataforma MINKA. Aquesta transparència permet utilitzar les dades per a finalitats de gestió i recerca, fomentant la col·laboració i el coneixement compartit sobre la biodiversitat. 

 

En els espais urbans la natura té un paper fonamental, ja que aporta salut i benestar, forma part dels serveis ecosistèmics, facilita l’adaptació i la resiliència del canvi climàtic, aporta un valor estètic i cultural a les zones urbanes, promou l’educació ambiental, proporciona equilibri ecològic.

Forma part del City Nature Challenge, una competició internacional amistosa que destaca la importància de reportar la biodiversitat a les ciutats. Cada ciutat està “custodiada” per una entitat de recerca o naturalista. A Barcelona l’esdeveniment adopta el nom de BioDiverCiutat i l’organitza l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC).

A BioDiverCiutat busquem registrar el màxim nombre d’espècies silvestres que viuen a les ciutats de l’àrea metropolitana de Barcelona. Pots registrar tant espècies terrestres com silvestres. Per això, et convidem a explorar boscos, parcs jardins, platges, dunes i el mar. Si trobes closques o petxines també es poden pujar com a observacions. En canvi, no compten animals domèstics, de granja o plantes de jardineria; és millor fotografiar els insectes que trobis en les flors o al voltant d’aquestes planes, o bé altres plantes silvestres que hi pugui haver al voltant. 

Pots participar pel teu compte o apuntar-te a alguna de les activitats que trobaràs a l’apartat d’AGENDA de la pàgina web.

El BioDiverCiutat està organitzat per un grup de persones entusiastes i estudioses del mar del grup de recerca EMBIMOS de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC). Les observacions de biodiversitat es registren a la plataforma de ciència ciutadana MINKA, contribueixen als Objectius de Desenvolupament Sostenible de la UNESCO i poden ser ser utilitzats per els òrgans de gestió competents.

2. Ús de MINKA

  • Entra al web MINKA: www.minka-sdg.org 
  • Crea el teu usuari. Pots mirar aquest vídeo
  • Puja les teves fotografies amb la seva geolocalització, data i hora.
  • Identifica l’organisme fotografiat o demana ajuda a la comunitat MINKA si no saps de quina espècie es tracta.
  • Les teves observacions es pujaran directament al projecte de BioDiverCiutat a MINKA.

Al canal de Youtube de MINKA trobaràs diversos tutorials sobre com utilitzar la plataforma.

BioDiverCiutat forma part d’un BioBlitz internacional, això vol dir que totes les observacions del perímetre de l’Àrea Metropolitana de Barcelona que entrin a MINKA, amb data d’observació del 26 d’abril a les 00:01 h al 29 d’abril a les 23:59 h formaran part de l’esdeveniment. És molt important que pujeu les observacions dins d’aquest període de temps. 

Teniu temps per pujar les observacions fins el 2 de maig, però totes han de constar amb la data corresponent al BioDiverCiutat (del 26 al 29 d’abril).

Quan pugis les fotografies podràs identificar quina espècie has trobat o bé demanar ajuda als experts i les expertes de la comunitat MINKA per identificar-la. Si surts al mar, pots descarregar-te la “Guia participativa del Barcelonès”, on trobaràs les espècies marines més comuns d’aquesta zona. 

A partir dels 13 anys una persona pot crear-se un usuari.

3. Aplicació i ús de les observacions

Aquest esdeveniment ens permet formar part del rànquing de ciutats amb vida silvestre a nivell mundial. Al realitzar aquesta recopilació de dades en pocs dies i en una època concentrada, obtenim una mesura concreta del patró de biodiversitat al llarg del temps. Ens unim a la comunitat global per preservar i comprendre millor la riquesa de la natura urbana.

D’altra banda, MINKA és una plataforma col·laborativa en la qual els usuaris contribueixen aportant informació i n’obtenen un retorn. Aquest consisteix en formació, coneixement i reconeixement quan les dades que han aportat s’han utilitzat.

Alguns exemples d’apliació de les dades de MINKA a projectes reals han estat:

A la secció de Resultats del web podràs veure les estadístiques, així com el rànquing global a la pàgina web de City Nature Challenge. 

Consulta les activitats programades per participar en el BioDiverCiutat

Vols estar al dia de les novetats de MINKA?

Consulta les activitats programades per participar en el BioDiverCiutat

Vols estar al dia de les novetats de MINKA?

#BioDiverCiutat © 2024

Web desenvolupada per FESETIC / Il·lustracions: www.gemmasola.com